Dovolenka Slovinsko

dovolenka Slovinsko V neveľkej krajine susediacej so známymi dovolenkovými destináciami akými sú Chorvátsko, Taliansko, Rakúsko a Maďarsko budeme asi ťažšie hľadať niečo zvláštne, čo by európskeho cestovateľa prekvapilo a ohúrilo. Napriek tomu, že strediská benátskej riviéry a Istrie sú našimi turistami v hojnom počte navštevované, Slovinsko sa málo komu spojí s dovolenkou pri mori. Napriek tomu je pás pobrežia medzi Talianskom a Chorvátskom v dĺžke 47km prekrásny.

Myšlienku ponúknuť slovenskému cestovateľovi produkt s titulom "Dovolenka Slovinsko" sme získali už počas vytvárania katalógu "Dovolenka v Chorvátsku". Dovolenka Slovinsko je akousi podvedomou súčasťou Jadranu. Dlhoročné pôsobenie v spoločnom štátnom útvare (bývalá Juhoslávia) vytvorilo medzi krajinami Chorvátsko a Slovinsko podobnú väzbu, aká existuje do dnes a je neustále udržiavaná medzi krajinami Slovensko a Česko. Mimo to sme mali pocit, že vynechaním Slovinska by nám v portfóliu ponúkaných dovoleniek pri Stredozemnom mori vznikla akási medzera medzi katalógmi dovolenka Chorvátsko a dovolenka Taliansko.

Samotná krajina je zaujímavá svojou prírodou, viac než polovica územia je zalesnená. Ponúka sa nám tu aj bohatý podzemný svet krasu. Od Jadranu nie sú ďaleko Alpy, najvyšší vrch v Slovinsku je Triglav vysoký 2.864 m.n.m. Z turistického hľadiska je dôležitá aj cestná sieť, slovinská diaľnica je spoplatnená formou diaľničnej známky. Značnou výhodou pre Slovenských dovolenkárov je členstvo krajiny v Eurozóne, takže nie je potrebné pred cestou meniť peniaze. Turisticky dôležité je aj letisko v hlavnom meste Ljubljane, menšie je v Maribore a prevažne súkromné lety obsluhuje aj letisko pri prímorskom letovisku Portorož, kde trávi svoju dovolenku v Slovinsku väčšina Slovákov.

Slovinsko sa delí na 7 tradičných regiónov: Gorenjska, Štajerska, Prekmurje, Koroška, Notranjska, Dolenjska a Primorska. Posledný uvedený (po slovensky Prímorie) zahŕňa dve provincie, na severe vo vnútrozemí Goriška a celá pobrežná oblasť je obsiahnutá v provincii Slovinská Istria. Po hlavnom meste je to druhá najvýznamnejšia časť krajiny a tiež jediný prístup k moru a teda dôležité prístavy aj príjmy z turizmu. V cestovnom ruchu majú dôležitý význam prímorské letoviská: Ankaran, Debeli rtič, Izola, Koper, Piran, Portorož, lyžiarske strediská: Maribor, Kranjska Gora, Vogel, Kanin, Rogla a tiež kúpele: Lendava, Maribor, Ptuj, Radenci, Moravske Toplice, Šmarješke Toplice, Terme Čatež, Terme Dobrna.

Najznámejšie letoviská v Slovinsku


KOPER - najväčšie mesto Prímoria má iba necelých 50 tis. obyvateľov, no je významným v rámci celého severovýchodného Jadranu. Donedávna bol na druhom mieste za talianskym Terstom a pred chorvátskou Rijekou, no v roku 2010 už predbehol aj Trieste. Pritom s Talianskom a jeho kultúrou je mestečko prepojené dlhou spoločnou históriou, dodnes je mesto bilingválne - hovorí sa slovinsky aj taliansky. Tiež pamiatky pripomenú napríklad aj neďaleké Benátky. Pozrite si Loggiu v benátskom gotickom štýle, Prétorský palác, kostol Carmine Rotunda z 12.st. a katedrálu Sv. Nazaria s vežou zo 14.storočia. Geograficky je Koper prvým väčším mestom slovinského pobrežia, od Trieste ho delí len polostrovček, ktorým prechádza štátna hranica. Viac na -> dovolenka Koper.

PIRAN - ako stredoveké múzeum pod holým nebom, ospievané romantické mestečko s úzkymi uličkami a typickými červenými strechami si nenechajte počas návštevy Slovinska uniknúť. Aspoň na obed v jednej z rybných reštaurácií. Piran je jednou z najväčších turistických atrakcií krajiny, hoci je to len maličké mestečko na výbežku polostrova. Jeho história siaha do čias rímskej ríše, kedy tu vraj žili aj piráti znepokojujúci moria severného Jadranu. Neskôr sa stal súčasťou Rímskej ríše, ďalej sa rozvíjal a v roku 1909 tu boli zavedené prvé trolejbusy na Balkáne, ktoré mesto spájali aj s južnejším Portorožom. Neskôr ich vystriedala električka. Nad hlavným námestím, ktoré nesie meno skladateľa Giuseppe Tertini sa týči Katedrála Sv. Juraja. Viac na -> dovolenka Piran.

IZOLA - hneď po vyslovení názvu mestečka „taliančinári“ identifikujú pôvod tohto pomenovania, ktoré pochádza zo slova „Isola“ čo znamená ostrov. Pri pohľade na mapu ale nie je celkom jasné, prečo má mesto práve takéto meno. Kedysi však toto staré rybárske mesto južne od Koperu bolo ostrovom. Až počas napoleonskej vlády boli jeho hradby zrútené a použité na vyplnenie kanála, ktorý ho od pevniny oddeľoval. V roku 1820 tu našli termálny prameň a začal sa rozvíjať turizmus. Kedysi staré rybárske sídlo Izola sa dnes zameriava na poskytovanie služieb v cestovnom ruchu, nachádza sa tu množstvo hotelov, známa diskotéka Ambassada Gavioli, galérie, konajú sa letné koncerty a filmový festival, kostol sv. Maura, Palác Besenghi ... viac na -> dovolenka Izola.

PORTOROŽ - leží v poslednom zálive nad chorvátskou hranicou, kde už na opačnom brehu ležia chorvátska Kanegra či Savudrija, sa rozprestiera jedno z najvýznamnejších turistických centier Slovinska. Stredisko so stredomorskou atmosférou a prímorskou promenádou ponúka návštevníkom nie len jachtový prístav, kasíno, športové zariadenia (tenisové kurty, potápačské centrum, bazény). V blízkej dedinke Sečovlje je priľahlé medzinárodné letisko. Už roky hostí mesto medzinárodné sochárske sympózium, kde môžu diváci sledovať umelcov pri tvorbe svojich diel. Ich výtvory môžete vidieť aj „naživo“ v parku Forma Viva, kde je vstup voľný. Prístav ruží, čo je preklad názvu mesta, je tiež známy svojimi kúpeľmi, ktoré pôsobia liečivým bahnom v kombinácii so stredomorskou klímou a morskou vodou veľmi priaznivo.

Kúpele s podobným účinkom nájdete aj v neďalekom stredisku Thalasso kúpele Strunjan. Aj mnoho lepších hotelov v Portorož ponúka vlastné liečebné procedúry, wellness centrá a súvisiace služby. Pobrežie tak ako v celej Slovinskej Istrii je podobné chorvátskemu - členité a štrkovo-kamienkové. Na pobreží Portorož nájdete aj mestskú verejnú a súkromné hotelové pláže, kam je vstup možný za poplatok i hosťom, ktorý v daných hoteloch nebývajú. Hlavná pláž strediska je piesočnatá, vybavená slnečníkmi a ležadlami, ich prenájom je za poplatok, vstup na pláž je zdarma. Piesok je na ploche na slnenie, vstup do mora je už po kamienkoch. Viac na -> dovolenka Portorož.

Zimná dovolenka, lyžovanie v Slovinsku


lyžovanie Slovinsko Okrem prímorských mestečiek Slovinska za zmienku stoja lyžiarske strediská na severozápade krajiny (spolu asi 80), ktoré produkujú lyžiarov medzinárodnej úrovne, termálne kúpele prevažne na juhovýchode krajiny, ktoré vraj objavili Rimania a dnes lákajú Rusov, Nemcov aj Talianov, víno z okolia Mariboru, kde rastie vraj najstarší vinič na svete. Nad jazerom Bled s panorámou Juliánskych Álp sa týči jeden z mnohých stredovekých zámkov, zo stredu jazera vyčnieva jediný prírodný ostrov v Slovinsku s kostolom z 15.storočia, kde sa konajú romantické sobáše. 9 tisíc krasových jaskýň.

Lyžovanie v Slovinsku disponuje niekoľkými desiatkami menších lyžiarskych stredísk, ktoré sa nachádzajú na úpätiach Álp a sú dobre dostupné z miest ležiacich v nižších polohách. Všetky strediská disponujú rozmanitými terénmi, ktoré sú vhodné pre deti, začiatočníkov, pokročilých a v najlepších strediskách nájdete zjazdovky vhodné pre medzinárodné pretekanie. Nepriaznivé zimy sú poistené technickým vybavením, ktoré dokáže zabezpečiť zábavu na lyžiach technickým snehom. Medzi najznámejšie patria lyžiarske strediská:

Lyžiarske stredisko Kranjska Gora - zimné, ale aj letné turistické stredisko v severozápadnom Slovinsku neďaleko hraníc s Rakúskom a Talianskom. Kranjska Gora hraničí s národným parkom Triglav na juhu. Nádherné vrcholky Julských Álp potešia oko lyžiara turistu, horolezca i cyklistu v nádherných panorámach. Kranjska Gora je lyžiarske stredisko s najdlhšou tradíciou v Slovinsku. Lyžiarske terény sú ľahko dostupné, nachádzajú sa v blízkosti medzinárodnej cesty. Nadmorská výška 813 - 1.295 m dáva pomerne vysokú istotu snehu v priaznivom zimnom počasí. Svahy sú vhodné pre začiatočníkov aj rekreačných lyžiarov, ktorí ocenia zjazdovky v Kranjskej Gore, Gozd Martuljeku aj pokročilých čierna trať v Podkoren. Najlepší lyžiari sveta súťažia každoročne na tejto trati v rámci Svetového pohára mužov v slalome a obrovskom slalome.

Lyžiarske stredisko Maribor - Mariborsko Pohorje je najväčšie lyžiarske stredisko v Slovinsku s rozlohou 250 ha. Vynikajúcea lyžiarske zjazdovky, prvotriedne wellness-spa centrá, krásna príroda v okolí a miestne Štajerska strany všetko v bezprostrednej blízkosti meste Maribor, ktoré je druhým najväčším mestom v Slovinsku. Najdlhšie trať pre večerné lyžovanie v Slovinsku, moderné lanovky - 16 lyžiarskych vlekov, 3 dvojsedačkové lanovky, 1 štvorsedačková lanovka a 1 šiesťsedačka. Záruka snehu celých 100 dní v sezóne 95% tratí zabezpečuje zasnežovací systém. Zjazdové trate vyhovujú pre začiatočníkov aj najnáročnejších lyžiarov. Celkom 43 km zjazdoviek v nadm. výške 325-1.327m. Lyžiarska škola lyže aj snowboard, tréningová lúčka pre najmenšie deti. Bežecký areál má 27 km kvalitnej stopy, skibus, adrenalínové zimné aktivity.

Lyžiarske stredisko Rogla - v 1517 m n.m. sa nachádza rekreačné stredisko a prírodné kúpele Rogla Ski Center. V zime sa mení na biely raj. Na deväťdesiatich hektároch prírodného i umelého snehu, si môže celá rodina užívať zimné radovánky. Zdatní lyžiari a snowboardisti ale aj Špičkový pretekári si prídu na svoje. Už viac ako desať rokov je Rogla zaradené medzi FIS strediská, kde sa jazdí Európsky pohár v lyžovaní. Od roku 1997 je Rogla po celý rok centrom prípravy športovcov. Má výbornú polohu, športové zariadenia, miernu klímu. Ponúka športovcom vynikajúce podmienky pre tréning a prípravu. Bonusom sú 17 km vzdialené kúpele Zreče, kde sa nájdete bazény s termálnou vodou, sauny, soláriá, potrebné pre kvalitnú športovú prípravu. Medzi nimi a lyžiarskym strediskom je pravidelné autobusové spojenie.

Lyžiarske stredisko Krvavec - sa nachádza v blízkosti Kranj a nie je ďaleko ani z Ľubľany, Preto celodenné lyžovanie na tunajších zjazdovkách je obľúbenou aktivitou mnohých ľudí z miest. Nová gondola dopraví lyžiarov na svahy za menej ako 7 minút. Lyžiarske stredisko Krvavec sa nachádza od vrchola po okraj pohoria Kalška. Podložím sú hladké trávnaté lúky horských pasienkov, preto nie je potreba veľa snehu a podmienky pre lyžovanie sú ideálne. Snežné delá pomáhajú pokryť až 90% zjazdoviek technickým snehom. Priemerná sezóna zvyčajne tu trvá 150 dní, 100 dní je zaručených. Upravené trate uspokoja začiatočníkov, rekreačných lyžiarov aj pokročilých. Krvavec ponúka bohatú zábavu a rekreačný program pre každého. Pri slnečnom počasí je lyžovačka fantastická, môžete sa opaľovať ako v lete na pláži pri mori.

Lyžiarske stredisko Kanin - Sella Nevea je jediné medzinárodné lyžiarske stredisko v Slovinsku. Lanovkami a novou zjazdovkou vzniklo spojenie Kanin v Slovinsku a Sella Nevea v Taliansku, ktoré je prístupné z oboch strán hory Kanin. Môžete lyžovať na oboch stranách so spoločným skipasom. Nadmorská výška lyžiarskeho areálu 1140 - 2300 metrov na rozlohe 70 ha istí lyžiarsku sezónu od decembra až do mája. Každoročne sa tu vo februári alebo v marci konajú súťaže freeride lyžiarov a snowboardistov. Old-time lyžiari tam predvedú svoje lyžiarske zručnosti na historickom výstroji. V letnom období je stredisko zaujímavé pre horských turistov a mountainbikerov, ktorí môžu skúsiť polonáročnú cyklistická cestu do Krnice alebo náročný park pre horský bicykel. V lete možno tiež použiť lanovku na Kanin, autom prístup až do prvej stanice.

Lyžiarske stredisko Vogel - priemerná lyžiarska sezóna tu trvá od decembra do začiatku mája. Priaznivé prírodné podmienky radia Vogel medzi popredné slovinské lyžiarske strediská v istote snehu. Vzhľadom k tomu, že Vogel leží na prvej horskej bariére nad Jadranským morom, padá tu podstatne viac snehu, ako kdekoľvek inde v Alpách s podobnou výškou. Vysoké hory v okolí dávajú osobitnú príťažlivosť, ponúkajú prekrásne výhľady keďže lyžiarske stredisko leží v národnom parku Triglav, pod ním je jazero Bohinj. Lyžiarske terény všetkých stupňov obtiažnosti, veľa slnečných dní, kvalitne upravované trate sú zárukou príjemnej zimnej dovolenky spojenej s lyžovaním celej rodiny. Od malých detí cez pokročilých až po najzdatnejších lyžiarov. Za priaznivého počasia a vhodných podmienok, môžu znalci lyžovania vychutnať off-piste možnosti.

Lyžiarske stredisko Cerkno - tam kde končí Gorenjska a začína Primorska, nájdete Ski Cerkno Center. Mesto Cerkno leží desať kilometrov od zjazdoviek a je prepojená do lyžiarskeho strediska skibusom. Cestné spojenia sú veľmi dobré z Primorska aj Gorenjska. Lyžiarske stredisko sa môže pochváliť prvou krytou sedačkovou lanovkou v Slovinsku Lom šiesťsedačka a Brdo štvorsedačková lanovka. Lyžiarsky areál sa rozkladá na svahoch 1291 metrov vysokej hory Crni Vrh, jej výhodou je ideálne miesto a kvalitne upravený terén, ktorý môže byť kompletne umelo zasnežovaný ak je to nutné. Tým je zaručená minimálne 70 dňová sezóna pre lyžovanie. Lyžiarsky areál je vhodný pre lyžiarov všetkých úrovní, od začiatočníkov až po najpokročilejších športovcov. Snowboardisti sú tu priateľmi a sú vítaní na všetkých svahoch v stredisku Cerkno.

Lyžiarske stredisko Stari Vrh - sa nachádza na hrebeni medzi údoliami Poljanske a Sedliacke. Päťdesiat hektárov zjazdoviek lyžiarskeho strediska Stari Vrh od 580 do 1.216 metrov nad morom ponúka potešenie zo snehu pre skúsenejších aj začínajúcich lyžiarov, rodiny aj snowboardistov. V ponuke je nočné lyžovanie, sánkarská dráha, ihrisko pre deti na snehu a lyžiarske trate pre všetky typy rekreačných ski aktivít. Lyžiarsky areál je vhodný aj pre organizovanie športových podujatí. K dispozícii je nová 6-sedačková lanovka, 4 vleky a lanový vlek, kapacita: 2400 osôb za hodinu. Dĺžka zjazdoviek: 1 km ťažkých zjazdoviek, 5 km stredne ťažkých zjazdoviek a 4 km ľahkých zjazdoviek, (2 km nových tratí). Lyžiarske školy a inštruktori pre alpské lyžovanie, snowboard, začiatočníkov aj pokročilých, deti aj dospelých. To všetko na rozlohe 55 ha.


Lyžiarske stredisko Celjska koča - Celjska koča Lyžiarsky areál je len sedem kilometrov od Celje. To sa môže pochváliť moderným Zasnežovacie systém a kvalitné osvetlenie, ktoré umožňuje večerné lyžovanie každý deň v týždni. Po lyžovaní si môžete oddýchnuť s pitím a chutné jedlo v lodge, ktorá ponúka 57 lôžok a je to vynikajúce miesto pre rodinnú dovolenku či výlet skupiny. Nadmorská výška lyžiarskeho areálu : 650 - 834 m plocha : 4 ha

Lyžiarske stredisko Kope - Kope Mountain-turistické centrum sa nachádza v najzápadnejšej a najvyššie časti pohoria Pohorje. Borovicové lesy, ktoré sa skrývajú Pohorje je odolné horské farmy úsek priamo na vrcholky, horské lúky a stal vynikajúce lyžiarske zjazdovky v zime. Sneh pokrýva lúky už v novembri a zmizne až v neskorom jari. Rôznorodý terén poskytuje lyžiarsky areál vhodný pre začiatočníkov i expertov podobný. Najdlhšia zjazdovka je 1400 m dlhý a 500 metrov klesá vo výške. Viac: www.slo-skiing.net Nadmorská výška lyžiarskeho strediska slovami: 1524 m Plocha : 60 ha

Lyžiarske stredisko Kobla - Kobla je jediným slovinskej lyžiarske stredisko, ktoré je možné sa dostať priamo vlakom. Pretože areál je nižšia svahy sú pomerne nízke - prvý vleky sú na okraji Bohinjska Bistrica, Slovinsko je najskôr Ski Resort -. 70% zjazdoviek je zvyčajne pokrytý umelým snehom systému Vzhľadom k tomu vhodné klimatické podmienky, je možné pokryť väčšinu lyžiarske trate, na ktorých fanúšikovia dlhé a rýchle behy nájdu najväčšie uspokojenie. Viac: www.slo-skiing.net Nadmorská výška lyžiarskeho strediska slovami: 540-1480 m Plocha : 90 ha

1 komentár:

  1. Znie to dobre. Máme aspoň inšpiráciu, kam v lete treba vyrazíme. Tento rok sme boli v Chorvátsku, prvýkrát pri mori, takže som si kúpila nové plavky , šaty, kozmetiku a vôbec všetko. Chcela som si prvú dovolenku pri mori s priateľom užiť na maximum a to sa podarilo :-) .

    OdpovedaťOdstrániť