Lido di Jesolo - najobľúbenejšie talianske letovisko

Kto ešte nebol v Lido di Jesolo? Ja osobne ho navštevujem často a to nielen pracovne ale aj súkromne. Bola to láska na prvý pohľad. Očaril ma ruch tohto strediska ako aj pláže plné odpočívajúcich turistov.

Milujem keď ležím na pláži pod slnečníkom so zavretými očami a počúvam tie zvuky radosti a oddychu ktoré však neprehlučia zvuk mora. Nasávam atmosféru všetkými zmyslami - cítim ten slaný vzduch , páliace slniečko, radosť ľudí a špeciálne detí na pláži, pociťujem upokojujúce teplo piesku, kochám sa pohľadom na rady slnečníkov, dívam sa do slnka a na more. Vtedy zabúdam na starosti denného života, odpočívam v pravom slova zmysle. Mnohí môžu namietať, veď to sa dá aj na nejakom kúpalisku. Odpovedám nie nedá. More je more a každé letovisko má svoju vôňu, rytmus a šarm.

Dnes vám chcem predstaviť Jesolo ako ho vidím ja.

Lido di Jesolo je vlastne pláž mestečka Jesolo (lido = pláž) . Z pôvodného „kúpaliska“ pre miestnych postupne vyrástlo vynikajúce obľúbené letovisko. Je dlhé až 13 km - je to vlastne taká špagetka natiahnutá popri mori. Všetky hotely sú tu umiestnené do 500 m od pláže, takže všetko je tu dostupné peši, teda ak by ste si chceli prejsť peši stredisko z jedného konca na druhý mohlo by Vás to unaviť :-)

Dovolenka – každý si pod týmto slovom predstaví niečo iné. Pre mňa znamená zmes leňošenia, zábavy, poznávania a v neposlednom rade stretnutia s novými zaujímavými ľuďmi. Jesolo zatiaľ spĺňa všetky tieto parametre.

Na pláž chodím tak často ako sa len dá.

Chodím tam skoro ráno, keď je počuť len šum mora a krik čajok (ak vám to pripadá gýčové preskočte :-). Len tak naboso po mokrom studenom piesku, to more odnesie všetky starosti a zbytočné myšlienky a deň začnem voľná a s optimizmom.

Cez deň tam samozrejme chytám lúče slnka a pozorujem radostných , spokojných ľudí.

Večer, keď pláž osirie, sedím v kresielku a dívam sa na západ slnka a mám možnosť v duchu si prejsť všetky zážitky.

Počas vychutnávania si ničnerobenia na pláži ma preberie z leňošenia pojazdný stánok so zmrzlinou ... vždy si dám poriadnu porciu, tu je to ich „gelato“ vynikajúce a porcie obrovské. No kto by odolal jahodovej s kúskami čerstvých jahôd, alebo stracciatelle s kúskami čokolády. Keď ma prepadne smäd vyberiem sa do najbližšej plážovej reštaurácie, na každý sektor tu nájdete minimálne 2, kde si určite dám skvelé talianske espresso alebo capuccino, niekedy zaženiem hlad obyčajným sendvičom „panino“ inokedy si vyberiem radšej šalát.

Po dni strávenom na pláži som väčšinou príjemne unavená, ale deň nekončí .... teraz sa ideme zabávať.

Stretnúť sa s priateľmi v nejakom bare, dať si aperitív napr. "spritz con Aperol" alebo pohár "Prosecco" alebo "Campari soda" . K aperitívu je tu samozrejmosťou servírovať chipsy alebo oriešky zdarma – to aby vám to tak skoro neudrelo do hlavy a mohli ste k večeri popíjať výborné vínko.

Dať si s priateľmi aperitív, to je taký symbolický predel medzi dňom a večerom – porozprávate sa či už o práci ( ak sa stretnete s miestnymi), o športe ak vás zaujíma alebo preberiete čo všetko vám vyviedli počas dňa deti prípadne partner/ partnerka. Takéto stretnutie je veselé príjemné a vrelo ho odporúčam.

Na večeru sa vždy veľmi teším a snažím sa poriadne pred večerou vyhladnúť, aby som mala kam dať všetky chody a aj si ich patrične vychutnať. Večera trvá aj 2 hodinky a tiež sa nesie v príjemnej atmosfére, o problémoch sa tu pri jedle nerozpráva. K večeri určite patrí víno. Večeru je dobré ukončiť digestivom a neodmysliteľným espressom.

Po večeri sa ideme poprechádzať a nasať ruch tohto letoviska. Po dlhej hlavnej ulici olemovanej obchodmi, reštauráciami, hotelmi, pubmi a rôznymi zábavnými podnikmi. Vaše ratolesti budú mať oči navrch hlavy a vaše peňaženky môžu dostať zabrať. Ale čo by ste pre radosť v ich očkách nespravili? Pre nás, ženy, je tu množstvo obchodíkov s oblečením, topánkami, doplnkami a suvenýrmi. Hravejších poteší množstvo herní so zábavnými hracími automatmi - my tam strávime raz za pobyt niekoľko hodín (lyžujeme a tancujeme, lietame v helikoptére).

Na námestí v centre sa konajú rôzne kultúrno – zábavné podujatia, kde je samozrejme vstup zdarma. V prípade zaujímavých športových prenosov môžete ich sledovať na námestí na veľkoplošnej obrazovke (napr. významné zápasy vo futbale) . Takto sa môžete zabávať v uliciach Lido di Jesolo až do polnoci. O polnoci všetci obchodníci pozatvárajú svoje kšefty a vy môžete pokračovať v ďalšej zábave buď v puboch alebo navštívite niektorú z diskoték , ktorých tam je celkom 7 a najvychytenejšia je Vanilla, ktorá sa nachádza pri Aqualandii a môžete si tam strihnúť aj nočný bungee jumping ak máte odvahu. Ale určite sa dobre zabavíte aj na ostatných.

Pre športových nadšencov je tu tiež niekoľko príležitostí na vyžitie – na pláži si môžete zahrať plážový volejbal, rekreačne s rodinou zahrať bocce alebo petanque, zahrať si tenis, alebo minigolf, zajazdiť si na motokárach (go-karting), alebo kolieskových korčuliach. Pre milovníkov golfu je tu golfový klub.
Pre malých sú v niektorých sektoroch na pláži aj preliezačky, ale najviac detí je vždy na pláži pri mori, kde si stavajú hrady prípadne zbierajú mušličky.

Nesmiem zabudnúť na unikátnu atrakciu - vodný park Aqualandia, ktorý môžete navštíviť s deťmi alebo aj bez nich.
Pre tých najmenších sú tu k dispozícii pomalé lodičky, na ktorých absolvujú plavbu spolu so svojimi rodičmi, herňa, opatrovateľská služba. Pre tých väčších je tu možnosť vyskúšať si ako sa ryžuje zlato, ísť do cirkusovej školy. Tobogánov je tam koľko len chcete pre menej aj viac odvážnych. No a pre tých najodvážnejších je tam "Kamikadze tobogan" ktorá je údajne najvyššou na svete... choďte sa pozrieť aspoň zdola, ja som sa hore neodvážila. Ratolesti budú určite nadšené keď uvidia niektorý z programov – rozprávkové postavy (sú to rozprávkové hry, kde na konci, ak deti a ich rodičia majú odvahu môžu si detičky zavesené do skokanov skočiť z mostíka a spraviť nejaké to salto... rad na skok býva nekonečný.

Možnosť navštíviť neďaleké Benátky, najlepšie loďou po mori, prispieva významnou mierou k atraktívnosti už tak nadupaného centra dovolenkovania severného Jadranu. Ale o Benátkach niekedy na budúce.

1 komentár:

  1. Minulý rok sme išli veľmi zavčasu na dovolenku do Talianska. Cestou na juh do Kalábrie sme si urobili niekoľko zastavení. Pisa, Florencia, Rím a nechýbalo ani Lido di Jesolo. Dcéra zistila, že sa tam koná akcia stavanie sôch z piesku. Bolo to nádherné. Organizuje niekto zo Slovenska výlety na takéto akcie? Alebo len do Vatikánu za pápežom?

    OdpovedaťOdstrániť