Lyžovanie Schladming pod lupou

Medzi milovníkmi lyžovania je Schladming pojmom, ktorý je ovenčený množstvom superlatívov. Rozhodli sme sa overiť si chýry o ňom na vlastnej skúsenosti. Vybrali sme sa do Schladmingu počas jarných prázdnin, ako klasická slovenská rodinka, dvaja dospelí a jedno dieťa, aby sme o stredisku pozbierali postrehy práve z rodinného uhla pohľadu. Rodina je v súčasnosti najzaujímavejšou cieľovou skupinou pre poskytovateľov služieb v cestovnom ruchu, preto sme boli zvedaví ako dopadne lyžiarske stredisko Schladming v rodinnom hodnotení a zvolili práve tento spôsob testovania.

fotogaléria

Cesta Bratislava - Schladming

Nástup na ubytovanie u týždňových pobytov býva štandartne v sobotu od 16 hod. Z Bratislavy sme vyrazili niečo po 11-tej. Po dvoch hodinách jazdy sme prechádzali cez prvé rakúske lyžiarske stredisko Semmering, kde nás stretla prvá zasnežená panoráma kopcov v inak už jarne vyzerajúcej krajine. Pokračovali sme údolím rieky Enn ešte niečo vyše hodiny a kľudnou jazdou s prestávkami sme dorazili do Kulmu tesne pred 16. hodinou. Cesta bola plná áut s lyžiarskymi boxami na streche, veď išlo o jeden z najhlavnejších jarných týždňov na horách. Napriek tomu bola premávka plynulá a trasa čo do vzdialenosti (340km) pre rodinu s deťmi prijateľná.

Hotel Post *** / Ramsau am Dachstein

Týždenný pobyt v exponovanom termíne jarných prázdnin sme bez problému zohnali 14 dní pred samotnou lyžovačkou. Vyberali sme si ubytovanie tak, aby zodpovedalo najčastejším požiadavkam našich zákazníkov. Vplyv na výber ubytovania mali cena, strava, vzdialenosť od vlekov. Nakoniec sme z troch alternatív zvolili troj hviezdičkový hotel Post v Ramsau Dachstein (čať Kulm), aj preto že je z našej ponuky najpredávanejší v tejto lyžiarskej oblasti.
ubytovanie hotel Post

Hotel Post poznáme už z minulosti, ale na samotný pobyt v ňom sme boli tiež zvedaví. Je iné hotel navštíviť a pozrieť si ho ako obchodný partner a iné stráviť v ňom niekoľko dní ako zákazník. Príchod na hotel sa nám nepodaril celkom inkognito, na recepcii sa usmievali na nás asi o minútu dlhšie ako na ostatných klientov, ale inak sme nezaregistrovali žiadnu "zvýšenú" pozornosť personálu.

Hotel Post disponuje veľkou kapacitou ubytovania cca 60 izieb, v našom termíne bol úplne vypredaný. S minimom personálu zabezpečoval bezproblémový chod, všetko sa tu podriaďuje funkčnosti. Zdalo sa nám z celkovej situácie v hoteli, že v minulosti patril pravdepodobne do kategórie 4*, avšak majitelia asi upustili od niekoľkých podmienok pre 4* hotely a v pohode si riešili kľud 3* prevádzky. Pomer cena - výkon plne vyhovujúci.

Štvorhviezdičkový náznak bol najciteľnejší v izbe. Na trojku príliš priestranné, vkusne zariadené s obrovským balkónom. Toaleta bola však staršia a hneď nám bolo jasné prečo kategória tri. Hotel po stránke čistoty nemal chybu, spoločné priestory aj izby boli denne starostlivo upratané, pri odchode sme radi nechali na nočnom stolíku 10 euro pre upratovačku.

Stravovanie je téma, ktorou sa v Rakúsku netreba zaoberať. V porovnaní s našimi skúsenosťami z Talianska sú Rakušáci podobní gurmáni ako my. Na jedle sa tu nešetrí. Niet divu, sú to prevažne sedliaci, preto radi a veľa. Polpenzia sa zakladala na bufetových raňajkách s možnosťou sladkej, mäsitej, vajíčkovej, jogurtovej, vegetariánskej voľby.

Večera po lyžovačke začínala od 18 hod a pozostávala z predjedla (väčšinou polievka), šalátu (vlastný výber z bufetu), hlavné jedlo - voľba z troch menu a nakoniec dezert. Nápoje za príplatok, alebo v cene. Dva krát v týždni bola večera formou bufetu (štajerský a taliansky večer). Obsluha rýchla, strava chutná, bohatá, malý nedostatok - jedálny lístok bol iba v nemčine, personál však vedel a ochotne vysvetlil o aké jedlo sa jedná aj česky a rusky.

Deti mali možnosť detskej stravy, čo znamenalo hranolky, tatarky, kečupy a všeliake tie obľúbené a nezdravé smažené syry, rezne. Nášmu dieťaťu sme to vyhovorili jedlo to čo my a nesťažovalo sa, aj keď hranolky a kečup má na prvom mieste.

Hotel Post má wifi-internetové pripojenie s jedným počítačom pre hostí na recepcii, takže si bez problému môžete vyriešiť maily, facebook alebo pozrieť predpoveď počasia na lyžiarskych svahoch.

Wellness v hoteli Post je evidentne staršieho data, ale v bazéne, ktorý by kľudne mohol mať o dva tri stupne teplejšiu vodu sa dá pohodlne plávať, sauna malá na počet hostí nestíhala a bola stále plná. V susednej budove je dvojdráhová kolkáreň (€ 2 / 10 min) s barom. Asi 200m od hotela je supermarket.

Parkovisko je veľké s dostatočným počtom miest pre hotelových hostí, avšak používali ho aj klienti s neďalekých penziónov, preto bolo po 18 hod plné. Ale bez problémov ste mohli zaparkovať kdekoľvek kde bolo miesto.

Lyžovanie v Schladmingu

Dostupnosť svahov - dopravné spojenie do lyžiarskych stredísk v okolí Schladmingu je bezproblémové pomocou skibusov, ktorými sa dostanete z každého hotela kamkoľvek na svahy. My sme pre pohodlie používali na dopravu k vlekom vlastné auto. Schladming, Haus im Enstal, Pichl aj Dachstein garantujú parkovanie, čo sme si vyskúšali a je to pravda. Môžete vyraziť na lyžovačku aj neskôr a pohodlne zaparkujete na niektorom z parkovísk pri lanovke, samozrejme zadarmo.

Z hotela na hlavné parkovisko pri lanovke Planai sme sa dostali vlastným autom za 10 min. Do strediska Haus im Ennstal, odkiaľ vedú lanovky na vrchol Hauser Kaibling za 20 min, do Pichlu pod vrchol Reiteralm taktiež za 20min. Do Flachau, ktoré je vzdialené 30 km nám cesta trvala 40 min.

Parkovanie - prelyžovali sme všetky štyri vrcholy nad Schladmingom - Planai, Hauser Kaibling, Hochwurzen a Reiteralm. Jednotlivé strediská sú vzájomne poprepájané lanovkami, vyskúšali sme všetky hlavné miesta nástupu na svahy. Vo všetkých sa dalo v pohode zaparkovať, všade sa dajú kúpiť skipassy.

Skipassy sme zvolili 6 dňový celoplošný skipass Ski-Amadé, cena v hlavnej sezóne za dospelého € 196,00 dieťa € 101,50 (do 16 rokov) junior € 160,50. Skipas je platný v 25 lyžiarskych strediskách, ktoré spolu disponujú 860 km zjazdoviek s 270 vlekmi a lanovkami. Je jasné, že túto ponuku nedokážete v priebehu 1-2 týždňovej lyžovačky vyčerpať. Každopádne je skipass Ski-Amadé jeden z najzaujímavejších v Alpách vôbec. Cena za to, čo všetko ponúka je priateľná a zrovnateľná s konkurenciou.
ceny skipasov Ski-Amadé

Čakacia doba v rade na vleky a lanovky nepresiahla 3 minúty, väčšinou je bez čakania. Jediné problematické miesto, pokiaľ hodnotíme čakanie v radoch je údolná stanica lanovky na Planai, kde sa miestami zhlukne aj niekoľko stoviek ľudí, hlavne ráno. Ale ani vtedy sme nečakali dlhšie, zamestnanci organizujú v tejto stanici nastupovanie do kabinky tak, aby boli všetky maximálne obsadené a potom to frčí.

Zjazdovky 4 Berge Skischaukel (Planai, Hauser Kaibling, Hochwurzen a Reiteralm) ponúka 167 km vzájomne prepojených zjazdoviek, 81 lanoviek a vlekov, 100% zasnežovanie, skibusy v celej oblasti v cene skipasu. Zjazdovky sú prevažne červené až modré s niekoľkými nie príliš náročnými čiernymi úsekmi, takže výborne vyhovujú rodinnej lyžovačke. Bez obáv sa môžete vydať na každú trať aj s deťmi. Úprava zjazdoviek je na veľmi dobrej úrovni, trate sú zabezpečené dostatočnou vrstvou snehu, ktorý tvorí tvrdý - preparovaný a rovný podklad.

V prípade sneženia môže nastať situácia, že na zjazdovkách je väčšie množstvo čerstvého snehu, ktorý nie je rolbovaný. Prvé jazdy na takomto povrchu sú krásne a každý ich vyhľadáva, avšak po niekoľkých hodinách sa začnú tvoriť nepríjemné nakopenia neujazdeného snehu. Zažili sme takúto lyžovačku, keď sneh napadol v noci, až potom čo boli ratrakmi upravené zjazdovky. Ráno ratraky narýchlo prešli hlavné zjazdovky, ale vedľajšie trate boli ponechané napospas lyžiarom. Toto sme vyhodnotili ako mínus v stredisku Planai. V susednom Hauser Kaibling a Hochwurzen-Reiteralm aj po nočnom snežení boli úplne všetky trate perfektne upravené.

Lanovky a vleky po skúsenostiach v slovenských lyžiarskych strediskách sme si vytvorili závažné kritérium, ktoré sa týka vlekov a lanoviek. Lyžovanie si v súčasnosti vyžaduje určitý komfort ku ktorému prispieva okrem terénov a kvality povrchu zjazdoviek hlavne doprava lyžiara vlekmi a lanovkami. Moderné technické riešenia lanoviek považujem za dôležitý prvok a stredisku za jeho kvalitné dopravné zariadenia pripisujem významný rating.

Osobne ma nebaví celý deň krúžiť hore-dole na svahu, ktorý aj keď dobre upravený obsluhuje vlek. Stáť na nohách ešte aj počas jazdy na vrchol je zbytočne únavné. Investície do vysokokapacitných, pohodlných a rýchlych lanoviek sú samozrejmosťou všade tam, kde pochopili ako zlepšovať služby lyžiarom.

Pribúdajú 6-8 miestne sedačky s ochranným sklopným štítom proti vetru s vysokou rýchlosťou pohybu, s vyhrievaným čalúneným sedadlom. Keď si na takýto štandart zvyknete, nebudete mať záujem lyžovať niekde, kde sú len vleky. Dokonca v rámci jedného lyžiarskeho strediska lyžiari uprednostňujú lyžovačku na tých zjazdovkách, ktoré obsluhujú pohodlné a rýchle lanovky.

Schladming v kvalite vlekov a lanoviek nepatrí k úplnej špičke. Niektoré staršie dopravné zariadenia sú ešte v prevádzke, hlavne kabínky, ktoré sú hlavným zariadením z údolných staníc v Planai, Hauser Kaibling a Pichl sú menej obľúbené ako sedačkové lanovky. Dôvodom je vyzúvanie a obúvanie lyží. Nie je to až taký veľký problém, ale ak si môžem vybrať medzi kabinkou a vyhrievanou sedačkou, tak sedačka vyhráva.

Dôležité v Schladmingu je, že lyžujete bez čakania v radoch, výborne je prepojených niekoľko kopcov lanovkami, čím je sprístupnených "na lyžiach" spústa kvalitných svahov, ale za modernosť dávam iba 70%.

Nepríjemné skúsenosti sme mali dve, na jednej staršej sedačke bez krytu, ktorá mala mokrý sedák po snežení a na kotvovom vleku, ktorý musíte použiť keď sa vraciate z Hauser Kaibling na Planai. Ten sa počas jednej jazdy zastavil asi 30 krát kôli preťaženiu.

Občerstvenie, Aprés-ski priamo na svahoch Planai sa nachádza 13 reštaurácií (Hutte), ktoré lákajú lyžiarov k posedeniu pri čaji, alebo pri jedle hudbou a niektoré aj neodolateľnou vôňou najrôznejších dobrôt. Ceny vo všetkých sú zrovnateľné, za akýkoľvek bežný nápoj môžete očakávať cenu cca € 3,00. V údolných staniciach lanoviek sa nachádzajú apré-ski bary, kde sa dá popíjať po celodennej lyžovačke. Všetky podniky bývajú vyťažené a plné hostí. Raj pre podnikateľov v pohostinstve !

Ľadovec Dachstein skiregiónu Schladming prispieva k reputácii aj prítomnosť ľadovca Dachstein (2.700m), ktorý predlžuje sezónu a koriguje riziká v prípade nepriazne počasia. Ľadovec Dachstein nepatrí k žiadnym ľadovcovým lahôdkam, ale je to ľadovec, kde sa oplatí aspoň jednodenná lyžovačka v peknom počasí na ľahkých zjazdovkách. Na parkovisko pod ľadovec vedie horská cesta, kam je potrebné mať vo výbave reťaze. Na cestu sa dostanete cez rampu na začiatku údolia, po odchode z ľadovca a spätnom prejazde rampou musíte zaplatiť mýto za prejazd, alebo použiť ako "priepustku" platný skipass.

Lyžiarske stredisko Schladming v rámci svetového pohára

Lyžiarske stredisko Schladming je tradičným poriadateľom pretekov v rámci svetového pohára v zjazdovom lyžovaní mužov aj žien. Najprv sa konajú preteky žien v Haus im Ennstal na svahoch Hauser Kaibling, tento rok ženy súťažili v zjazde a super-G začiatkom januára. Koncom januára sa koná nočný slalom mužov v Planai. Je to najprestížnejšie slalomové podujatie sezóny. Pre rakúšanov je nočný slalom v Schladmingu jeden z najväčších sviatkov sezóny. Prípadné víťazstvo domáceho pretekára mu vynesie toľko slávy ako národnému hrdinovi.

Schladming a okolie

V okolí Schladmingu všetko žije lyžovaním, všade je množstvo hotelov, penziónov a infraštruktúra, ktorá je prispôsobená zameraniu tohoto regiónu na lyžovanie. V blízkom okolí sa nachádza oblasť okolo mestečka Ramsau am Dachstein, ktorá má výborné bežecké terény a trate, kde sa konajú svetové podujatia v tomto športe. Neďaleký ľadovec Dachstein je samostatnou lyžiarskou jednotkou, ale prispieva k celkovej ponuke v danej oblasti. Niekoľko kilometrov na západ sa nachádza výborná rodinná lyžiarska oblasť Dachstein-West, ktorá je často lacnejšou alternatívou pre rodinnú lyžovačku v tomto kraji. Lyžiarske strediská v okolí Flachau patria do zoskupenia Salzburger Sportwelt, ale s použitím skipasu Ski-Amadé a blízkosti od Schladmingu (30km) ponúkajú ďalšie kvalitné možnosti na vyskúšanie. Taktiež lyžovačka v známom kúpeľno-lyžiarskom regióne Bad Gastein (tiež so skipasom Ski-Amadé) aj napriek vzdialenosti 80km pripadá do úvahy.

Hodnotenie

V rámci nášho projektu: "Lyžiarske strediská testujeme osobne" sme otestovali už niekoľko desiatok lyžiatskych stredísk v Alpách, ale Schladming je výnimočný. Lyžiarske stredisko Schladming patrí do svetovej klenotnice na jedno z najčestnejších miest, vrele doporučujeme ;-)

Lyžovanie Flachau - Wagrain

Spravili sme si jednodenný výlet do neďalekého lyžiarskeho strediska Flachau - Wagrain, ktoré je zo Schladmingu vzdialené iba 30 km. Výhodou je spoločný skipass Ski-Amadé. Rodisko rakúskeho zjazdára, ktorým je slávny Herman Maier známy "Herminátor", nás taktiež nenechalo chladnými. Podrobnosti v článku ...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára