Po stopách UNESCO v Chorvátsku

Článok publikovaný - Unesco stopy v Chorvátsku

Chorvátsko má niekoľko zápisov v zoznamoch svetového kultúrneho a prírodného dedičstva Unesco. Organizácia Spojených národov má vo svojich štruktúrach organizačnú zložku pre výchovu, vedu a kultúru - Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru - skratka UNESCO ( United Nations Educational Scientific and Cultural Organization). Unesco bolo založené dvadsiatimi zakla-dajúcimi členskými krajinami v roku 1945 v Londýne, sídlom organizácie je Paríž a v súčasnosti má 195 členských krajín. Pôsobí na medzinárodnom poli kultúry, vedy, výchovy a vzdelávania a okrem iných aktivít chráni významné kultúrne a prírodné pamiatky registrované v Zozname kultúrneho a prírodného dedičstva Unesco. Chorvátsko je bohaté na historické, kultúrne a prírodné pamiatky. Sedem z nich bolo zapísaných do celosvetového dedičstva:

Diokleciánov palác a historická časť mesta Split - Cisársky palác patrí k najvýznamnejším z diel neskoroantickej architektúry, pokiaľ ide o zachovalosť jednotlivých častí a celkov, ale aj radom originálnych architektonických foriem, ktoré obsahujú prvky nového ranokresťanského, byzantského a ranostredovekého umenia.

Historické centrum mesta Trogir - Mesto Trogir je unikátny príklad kontinuity ostrovného sídla. Ortogonálny plán ulíc mesta pochádza z helénskeho obdobia, nasledujúci vládcovia mesto naďalej vylepšovali rôznymi verejnými a obytnými budovami a pevnosťami.

Katedrála Sv. Jakova v meste Šibenik - Katedrálu Sv. Jakova stavali v rozsahu rokov 1431 až 1535 traja architekti - Francesco di Giacomo, Juraj Dalmatinac a Nikola Firentinac. Je ukázkou umeleckej komunikácie Severného Talianska, Dalmácie a Toskánska.

Dubrovník historická časť - Mesto je tiež známe pod názvom „Perla Jadranu“ bolo strategickou pevnosťou Mediteránu koncom 13. storočia. Mesto bolo postavené v neskorom stredoveku a svojím historickým jadrom pod vrchom Srdj znamená významné urbanistické riešenie mesta s hradbami.

Eufráziova bazilika v meste Poreč - Porečský katedrálový komplex sa nazýva podľa biskupa Eufrázia, ktorý dal katedrálu od základu prestavať a vyzdobiť svetoznámymi mozaikami. Pred Eufráziovou prestavbou sa jednalo o minimálne dve fázy ranokresťanských objektov.

Starigradské pole - Júl 2008 priniesol najnovší záznam do Zoznamu Unesco zapísaný ako Starigradské pole. Miestne výsadby vinohradov a olivovníkov zostali takmer nezmenené od prvej kolonizácie Grékmi. Svedčia o geometrickom členení poľnohospodárskych pozemkov.

Národný park Plitvické jazerá - Plitvice vďačia za svoju krásu vode, travertínu a rastlinstvu. Tvorbou travertínových bariér vzniklo postupne 16 Plitvických jazier, vytvárajúcich veľkolepý útvar prírodnej architektúry, ktorý obklopuje hustá vegetácia.

Národný park Plitvické jazerá


Článok publikovaný - Národný park Plitvické jazerá

Plitvické jazerá spolu so svojím okolím patria k najkrajším prírodným výtvorom Európy. V roku 1932 boli vyhlásené za chránenú oblasť a v roku 1979 boli zaradené do zoznamu Unesco. Určite najmä vďaka komplexu 16 krásnych jazier, ktoré sú navzájom poprepájané vodopádmi. Dôkazom tohto faktu je známy film o indiánskom náčelníkovi Winnetouovi - Poklad na striebornom jazere. Po stopách Winnetoua som sa vydala pred pár rokmi i ja a musím povedať, že Plitvické jazerá sú v skutočnosti ešte krajšie.

Dedina Plitvice

Samotné jazerá ako aj dedina Plitvice ležia pri ceste E 71, ktorá spája chorvátske vnútrozemie s pobrežím. Pred vybudovaním chorvátskej diaľnice sa na dalmátske pobrežie chodilo práve po tejto ceste, čo pre samotný národný park Plitvické jazerá znamenalo zároveň množstvo návštevníkov. Každý, kto smeroval na dovolenku k chorvátskemu moru od Zadaru nižšie, prechádzal povinne cez toto územie a dedina Plitvice bývala takmer zaručenou prestávkou. Výstavbou diaľnice sa doprava presunula západnejšie a do dediny Plitvice si musíte urobiť malú odbočku.

Tento odklon od hlavnej trasy znamená zníženú návštevu jazier. Mnohí však nedokážu vynechať takú významnú pamiatku, preto si dovolenkári, ktorí smerujú na dalmátske pobrežie alebo cestou späť z neho urobia jednodňovú prestávku spojenú s navštevou parku. Rezervovať si aspoň jeden deň na prehliadku tohto národného parku, ktorý sa rozkladá na ploche niečo viac ako 29 ha. Odpočinok na dlhej ceste diaľnicou v kolónach dovolenkárov príde tiež vhod a spojí sa príjemné s užitočným. Garantujem že odbočenie z diaľnice a malý výlet národným parkom Plitvické jazerá stojí za to.

Počas prechádzky po parku môžete prejsť okolo 16 jazier, na ktorých sa nachádza 140 vodopádov, 20 jaskýň a to všetko dotvára atmosféra udržiavaných zmiešaných lesov. Vybudované chodníčky, možnosti plavby po jazere, orientačná mapka, ktorú dostanete pri vchode Vám zaručia, že uvidíte všetko dôležité čo sa tu nachádza. Samozrejme myslelo sa tu aj na oddych, nielen celodenné chodenie a pozeranie. Národný park má pekne vybudované oddychové miesta s reštauráciami pri jazere Kozjak, nájdete tu aj hotely a penzióny, kde môžete prípadne prespať.

Plitvické jazerá sústava 16 jazier

Sústava 16 jazier sa nachádza medzi masívmi Velika Kapela a Plješavica. Plitvické jazerá sa delia na horné a dolné. Horných jazier je 12, pričom v rámci nich sa nachádza najväčšie jazero Kozjak a zároveň aj najvyššie položené jazero Proščansko jazero. Dolné jazerá sú štyri, pričom najnižšie položené sa nachádza v nadmorskej výške 503 m n.m. Jednotlivé jazerá sú pospájané vodopádmi, pričom najkrajší vodopád je Sastavci, ktorý je vysoký 49 m. Najvyšší vodopád na rieke Plitvice padá z výšky 76 metrov.

Napriek tomu, že sa nachádzate v národnom parku, je povolený najlepší prostriedok v horúčavách - schladiť sa v príjemných vodách jazier. Nie však hocikde, kúpanie v národnom parku je povolené len na označených miestach. V letných mesiacoch teplota vody dosahuje 24 °C kúpanie v nádhernom prostredí je zážitkom. Vzrušujúci je pre mnohých aj pocit, že sa kúpu vo vodách, kde sa potápal a plával aj známy francúzsky herec Pierre Brice, ktorý stvárnil sympatickú postavu náčelníka Apačov zo známeho románu Karla Maya - Winnetou.

Národný park

Celý národný park má dôsledne premyslenú a vytvorenú organizáciu. Hneď pri vchode sa nachádza veľkokapacitné parkovisko s občerstvením, stánkami, suvenírmi a informačnou kanceláriou, kde si zakúpite vstupenky. K vstupenke dostanete mapu parku, aby ste vždy vedeli, kde sa nachádzate. V cene vstupenky do národného parku je plavba loďkou po jazere Kozjak a turistický vláčik, ktorým Vás vyvezú priamo k najvyššie položenému Proščanskemu jazeru. Prístavisko lodiek sa nachádza blízko čistinky s upravenou trávnatou plochou vhodnou na piknik, nechýba ani reštaurácia a detské preliezky. Po preplavení jazera Kozjak sa dostanete do časti malých jazier.

Národné parky v Chorvátsku majú veľký význam pre ochranu výnimočných území a ich zachovanie pre nastávajúce generácie. Prostriedky poskytnuté na ich ochranu sú zanedbateľnou položkou proti ich celospoločenskému významu. Aj činnosťou organizácie Unesco býva zachránených mnoho chátrajúcich resp. zanedbaných krás nášho sveta, ktoré by bez podpory a dodržiavania prísnych pravidiel ochrany zmizli v prachu. Často ani miestne obyvateľstvo netuší, že žije v blízkosti niečoho významného. Až keď sa o to zaujíma celý svet, po pripomenutí významu a primeranej rekonštrukcii, či oprave sa stávajú ochranármi a sú hrdí na miesto, kde žijú.

Spestrenie dovolenky v Chorvátsku

Plitvické jazerá mnohí využívajú nielen ako zastávku na prechádzku po najstaršom národnom parku Chorvátska, ale aj na prenocovanie pri ceste na juh Chorvátska do Dalmácie, alebo ďalej do Čiernej Hory. Ak hľadáte ubytovanie v blízkosti jazier navštívte naše stránky s ponukou ubytovania práve v ich okolí -> dovolenka Plitvické jazerá. Jedno až troj dňový pobyt pri jazerách poskytuje príjemné spestrenie dovolenky v Chorvátsku. Z roka na rok evidujeme zvýšený záujem našich dovolenkárov o takéto riešenie. Stačí si pri plánovaní dovolenky vložiť jeden až tri dni na začiatok, alebo naopak na koniec pobytu a určite nám poďakujete.



Ivana M. / RenyTravel



home taliansko chorvatsko




Súviciace články:
Chorvátsko 2011
Po stopách Unesco v Chorvátsku
Dovolenka Chorvátsko
Brela, moje ideálne miesto v Chorvátsku
Založenie blogu Taliansko Chorvátsko Francúzsko

Súviciace odkazy:
Národné parky a prírodné zaujímavosti Chorvátska
Lyžovanie v Chorvátsku
Fotogaléria Chorvátsko

Príjemné zážitky z pobytu v Chorvátsku Vám želá kolektív Reny ;-)

1 komentár:

  1. Okolie Trogiru tvorí prekrásne pobrežie tzv. "škoj", s množstvom ostrovov a ostrovčekov, belaso čistým morom a množstvom slnka, ktoré ho predurčujú nato, aby bol jednou z najvyhľadávanejších letných turistických destinácií na Jadrane.

    OdpovedaťOdstrániť