Ischia ostrov večnej mladosti a plačúceho obra

ostrov Ischia, Poseidonove záhrady Malebný ostrov ležiaci v Neapolskom zálive s rozlohou len 45 km2 je ôsmym najväčším v Taliansku. Ostrov Ischia je miestnymi nazývaný ako „ostrov večnej mladosti a plačúceho obra“. Cestu som podnikla ešte pred začiatkom hlavnej turistickej sezóny v prelome mesiacov apríl a máj, aby som sa mohla zahrať na klasického dovolenkára a vychutnať si v pokoji miestny turistický mix.
Plavba trajektom z Neapola na Ischiu trvá necelých 45 minút. Podľa počasia ju môžete absolvovať v podpalubí, alebo na hornej otvorenej palube. Postupne ako sa loď vzďaľuje z prístavu sa vynára nádherný pohľad na zaoceánske parníky aj na celé mesto Neapol a Neapolský záliv. Nakoniec vykukne spoza prístavných žeriavov aj sopka Vezuv a odvtedy nás sprevádza skoro na všetkých našich cestách. Miestami mi to pripomína Eiffelovku v Paríži, ktorú tiež vidieť takmer odvšadiaľ, stačí len správne natočiť hlavu. Sopka Vezuv je tvorcom celého širokého okolia.

Ako sa k nám približoval ostrov Ischia, postupne sme mali možnosť si prezrieť viac či menej zblízka aj susedné ostrovy. Na severovýchode vidieť ostrov Procida, územie plné vegetácie a rozkvitnutých stromov, známy ako „ostrov citrónov". Vedľa je ostrov Vivara vyhlásený prírodnou pamiatkou, kam je turistom vstup zakázaný, na juhu čnie ostrov Capri, ktorý z diaľky pripomína sochu z Veľkonočných ostrovov, je považovaný za ôsmy div sveta. Ostrov Capri rastie v rebríčku obľúbenosti u klientov.

Všetky tieto ostrovy sú pozostatkom vulkanickej činnosti, rovnako aj Ischia, ostrov večnej mladosti. Tento názov súvisí s množstvom kúpeľov, kam si chodia ľudia z celého sveta liečiť reumu, artritídu, artrózu, poruchy metabolizmu, neurologické, ortopedické, gynekologické či kožné problémy. Práve vďaka súvisiacim aktivitám vulkanickej činnosti vzniklo vyše stovky horúcich a termálnych prameňov a výverov horúcich plynov. Vďaka kúpeľom vzniklo prirovnanie Ischia ostrov večnej mladosti.

Termálne bazény taktiež nechýbajú v žiadnom hoteli na ostrove. Mnohé z nich dokonca disponujú vlastným prameňom. Preto môže každý, kto si dopraje chvíľu tohto relaxu, bez problémov povedať, že znovu o trochu omladol. Najznámejšie kúpele na Ischii sú Poseidonove záhrady, park ležiaci v meste Forio pozdĺž pláže Citara, ktorý tvorí 20 termálnych bazénov s teplotou vody od 28°C do 40°C pod otvoreným nebom aj pod strechou. Viac na - Pláže a termálne kúpele ostrova Ischia.

Podľa legendy vraj ostrov Ischia predstavuje skameneného spiaceho obra. S trochou fantázie pri pohľade z mora možno s legendou súhlasiť. Obrov rev je prirovnávaný k explózii sopky, jeho plač k vyvieraniu termálnych prameňov a spánok k sopečným výparom. Dodnes možno nájsť osady, ktoré sú podľa miestneho dialektu pomenované ako časti ľudského tela - Testaccio je v preklade hlava, Panza brucho, Piedimonte chodidlo. Tak vzniklo prirovnanie Ischia ostrov plačúceho obra.

Návštevník ostrova nemôže vynechať hlavné mesto rozdelené na dve časti. Ischia Porto je obchodné centrum vybudované okolo polkruhového prístavu, ktorý vznikol zaplavením sopečného krátera, čím sa stal jedným z najbezpečnejších prístavov. Ischia Ponte je pôvodná rybárska dedinka, ktorá si dodnes zachovala svoju historickú podobu. Tu sa nachádza dominanta celého ostrova Aragonský hrad opradený mnohými legendami, miesto kam smerujú húfy turistov.

Blízko hradu sa v mori nachádzajú kamene svätej Anny. V dávnych časoch sa k nim na lodičkách plavili tehotné ženy v presvedčení, že sa plavia k bohyni plodnosti za požehnaním. Druhý najväčší prístav Casamicciola Terme bol kompletne zničený zemetrasením v roku 1883, ale neskôr znovu vybudovaný. Podľa legendy sa práve do tunajšej jaskyne Castiglione uchýlila Sybila z Kuny, aby predpovedala príchod Ježiša Krista Spasiteľa.

Forio je najväčšie mesto a vinárske centrum ostrova. Nachádza sa tu až 24 kostolov, z ktorých je kostol Santa Maria delle Neve Soccorso najznámejším. Jeho biela fasáda sprevádza námorníkov a rybárov na ich výpravách. Nádherný drevený kríž, ktorý bol podľa legendy nájdený pod kostolom na pláži, pomáha zachrániť lode pred stroskotaním na útesoch. Kostol je miestom modlitieb matiek, manželiek a priateliek námorníkov za ich šťastný návrat.

Pôvodná rybárska dedinka Sant´ Angelo je najteplejším miestom ostrova Ischia. Vďaka vyvieraniu horúcich prameňov priamo do mora sa tu dá kúpať praktický celý rok. Automobily sem majú vstup zakázaný. Cez malebný výbežok Serrara Fontana sa dostanete na najdlhšiu pláž Maronti, ktorá má dva a pol kilometra a pokrýva ju charakteristický čierny piesok. Súčasťou pláže sú sopečné výpary fumaroly. Kuriozitou je, že miestni obyvatelia si tu v piesku pečú kurčatá.

Ostrov Ischia, najlepšie je zažiť ho osobne. Zbaľte si kufre a najbližšiu dovolenku prežite na tomto malebnom ostrove. Na ostrove, ktorý je napriek všetkému odkázaný na prísun pitnej vody, elektriny aj plynu potrubím z pevniny po dne mora. Na ostrove, na ktorý sú jeho obyvatelia hrdí a nedajú na neho dopustiť. Na ostrove, ktorý Vás prekvapí, očarí a prinúti sa vrátiť. Na ostrove večnej mladosti a plačúceho obra.


Do ďalšieho cestovania, Olga.


P.S. Ak by ste sa chceli o ostrove Ischia dozvedieť viac, prečítajte si mini blog Ischia o tom, ako vyzerala moja vlastná - dovolenka Ischia. Snažila som sa pútavou formou priblížiť cez svoje vlastné cestovanie na ostrov Ischia tie oblasti a témy, ktoré najviac zaujímajú našich klientov. Pridávam aj niečo osobné, čo mňa šokovalo - doprava na ostrove Ischia po úzkych cestičkách, čo si zaslúži vyznamenanie každému šoférovi, ktorý na ostrove jazdí.